17-JUN

GRATIS CONCERT ZAANSE ALLSTAR BAND - VERPLAATST

Locatie

Muziekkoepel

Plaats

Gedempte Gracht

Deurverkoop

Deur open

15:00 uur

Aanvang

15:30 uur

CULTUURHUIS? JA! CONCERT MET ZAANSE ALLSTAR BAND VERPLAATST.

Statement Ruben Hoeke: De Cultuurcluster Blues
Het leek ons zo’n goed idee. Een gratis mini-concert om een muzikale vuist te maken tegen de cultuurverschraling in de Zaanstreek. Gewoon even lekker herrie maken op de Gedempte Gracht in Zaandam wat tot in de diepste krochten van het Gemeentehuis zou doordreunen. Jeroen Booy op drums, Edgar Koelemeijer zingen en gitaarspelen, Mike Kamp op de bas, Niels Schutten op de toetsen en ik dan op gitaar. Muzikaal gezien zou dat wel goed komen. En als je muzikant bent wil je nou eenmaal graag spelen. Overal en nergens. Voor een nieuw tof poppodium in de Zaanstreek? Dan helemaal!

Maar het liep anders.

‘Popzaal als cluster vervalt’, kopte Dagblad Zaanstreek vandaag. ‘Nou. Dat is dan mooi’, was mijn eerste gedachte. Afgezien van het feit dat wij allemaal graag optreden zag ik er in dit geval plots de noodzaak niet meer zo van in. Echter, toen ik mezelf verder onderwees bleek die kop toch niet helemaal te kloppen. De Gemeente Zaanstad heeft namelijk de intentie de mogelijkheden te gaan onderzoeken naar een locatie voor een podium. Dat klinkt toch alweer heel anders…

Ik belde de band om te overleggen. Vanuit een muzikantenhart zei iedereen; kom maar door, let’s rock! Maar was het optreden het waard om in een politiek wespennest verstrikt te geraken? Met een ‘welles’ en ‘nietes’? Misschien zelfs dat wel, want is Rock & Roll ooit uitgevonden door mensen die zich gehoorzaam aan alle regeltjes hielden? Nee toch? Lastig.

Andere mogelijkheden volgden elkaar in rap tempo op want als je iets voor elkaar wilt krijgen (een ‘Zaans Poppodium’), moet je actie ondernemen en niet alleen maar aan de zijlijn gaan lopen schreeuwen hoe het moet. Al met al besloten we het optreden te verschuiven tot na het referendum.

De volgende taak was Vincent Kruger van de Flux op de hoogte te stellen. Best lullig om eerst collectief ‘ja’ te zeggen en vervolgens toch ‘nee’. Maar Vincent begreep ons verhaal. Van a tot z en dacht met ons mee. En ja, natuurlijk baalde hij wel een beetje. Niet in de laatste plaats omdat hij drie jaar geleden niet alleen is aangesteld als programmeur maar ook als ‘overgangscoördinator’ naar een nieuw Zaans podium. Na 20 juni weten we meer. Je zou er haast de blues van krijgen.

Ruben Hoeke namens de band